Lymfesystemet

2020-03-03

Lymfesystemet spiller en stor rolle i udviklingen af kropsterapien, som startede med Ole Kåre Føli og Body-SDS. Inden jeg blev uddannet fra Totum kendte jeg godt til lymfesystemet fra min fysiologiuddannelse på universitetet, men det var ikke noget, der blev lagt stor vægt på, og jeg havde aldrig tænkt særlig meget over, hvad der sker, hvis lymfesystemet ikke virker som det skal.

Lymfesystemet er er et netværk af kar ligesom vores blodkredsløb. Det forgrener sig i hele kroppen og samler sig i nogle områder i lymfeknuder - især omkring det øverste af brystet og armhulerne, halsen og lysken. Når du har været syg har du sikkert af og til kunnet mærke hævelser i disse områder, og det skyldes at lymfeknuderne har en central rolle i immunsystemet. Ved bakterie- og virusinfektioner har lymfeknuderne, som bl.a. indeholder et stort antal immunceller, som funktion at opdage og fjerne fremmedlegemer, og det gør de oftest forebyggende, så du slet ikke når at blive syg. Derudover står lymfesystemet for at returnere væske til blodkredsløbet, så affald og fremmedlegemer via nyrerne kan udskilles i urinen. Når lymfesystemet ikke virker optimalt optræder der hævelser som følge af ophobet væske.

De fleste ved, at blodkredsløbet leverer ilt næringsstoffer og fjerner affaldsstoffer fra kroppens celler. Men hvor mange har tænkt over, hvordan det bliver leveret? Det er jo ikke sådan, at alle kroppens millioner af celler har et lille blodkar, som løber direkte ind i cellen og væk igen. Derimod er der overalt bittesmå blodkar med små åbninger, hvor målekyler og væske kan slippe igennem. Herefter ender det i rummet mellem cellerne (det interstitielle rum), hvorfra det kan optages i cellerne. På samme måde udskilles affaldsstoffer fra cellernes forbrænding og vedligeholdelse til det interstitielle rum. Herfra bliver noget optaget i blodet, men lymfesystemet er centralt, fordi det optager en stor mængde væske og uskadeliggør eventuelle bakterier og vira inden det leverer væsken tilbage i blodet to de store vener under kravebenene, som fører blod tilbage til hjertet.

Ole Kåre Føli beskriver i sin nyeste bog, Lyt til kroppens stæreflok, lymfesystemet som kroppens kloaksystem. Uden en god gennemstrømning i lymfesystemet vil affaldsstoffer ophobes og skabe problemer i de væv, de blev udskilt fra. Cellerne i området vil så at sige ligge i en suppe af affald, hvis lymfevæsken ikke flyder optimalt. Til forskel fra blodkredsløbet, som er i konstant bevægelse på grund af hjertet, er trykket i lymfesystemet lavt, og væsken bevæger sig primært rundt i lymfesystemet som resultat af rytmiske muskelsammentrækninger, som skaber tryk i systemet, og tyngdekraften. Er dine muskler overspændte kan de klemme og helt eller delvist lukke af for gennemstrømningen af lymfevæske i deres område, hvilket fører til ophobning af affaldsstoffer og eventuelt hævelser og ømhed. De pulserende bevægelser, som vi ofte bruger i kropsterapien er designet til at afspænde musklerne og åbne op for lymfegennemstrømningen - især i områderne ved lysken, halsen, brystet og armhulerne, hvor der som nævnt er en stor koncentration af lymfeknuder.

De pulserende bevægelser stimulerer også blodgennemstrømningen, som ligeledes hæmmes af kroniske spændinger. Når ophobede affaldsstoffer fjernes og der tilføres mere friskt, iltrigt blod, bliver vævet vækket, og det kan opleves som en prikkende, summende eller stikkende fornemmelse, ofte omkring fingerspidserne og læberne, men som kan brede sig til hele kroppen og endda medføre ufrivillige muskelsammentrækninger. På et mere bevidsthedsmæssigt niveau fører denne åbning af kroppen også til en øget kropskontakt både som en øget opmærksomhed på kropslige fornemmelser og som en kontakt mellem forskellige kropsdele. For mig føles det først og fremmest som at forene hovedet med kroppen, og jeg oplever at have en mere omfattende bevidsthed om mig selv. Hvis jeg forestiller mig min bevidsthed som en sfære omkring min krop, så er den det meste af tiden omkring mit hoved, hvilket er naturligt nok, da jeg som så mange andre i vores kultur er opdraget til at tænkning og intelligens er fint mens kropslige fornemmelser og følelser er noget bøvl (groft sagt). Når min krop er åbnet op er det som at have udvidet min bevidsthedssfære til at udgøre hele kroppen, og jeg oplever meget tydeligere min krops signaler. Det kan være en rar følelse af dyb afspænding, glæde og ubekymrethed eller et tidligt signal om at jeg har brug for at tage en pause, tale med nogen, udtrykke noget eller trække mig lidt tilbage.

Lymfesystemet spiller altså en central rolle i immunforsvaret, i elimineringen af affaldsstoffer fra dine væv, og i samspil med blodkredsløbet gør det en stor forskel for hele din kropslige kontakt og fornemmelse, og dermed din evne til at være i kontakt med dig selv, dine følelser og dine behov.