Krop - Følelser - Behov
I går mens jeg cyklede (sådan går det ofte) dukkede tre ord op i mit hoved. Som en slags treenighed eller en sammenhæng. Ordene var KROP - FØLELSER - BEHOV.
De kom efter et møde med Rudi, min mentor og kollega, hvor vi havde skudt en lille video, som skal bruges til introduktion af mig til klinikkens klienter. Det foregik som et lille interview, hvor Rudi blandt andet spurgte mig hvilke udfordringer, jeg havde hjulpet folk med og mit syn på, hvad det er kropsterapi kan. Jeg var inde på noget med kontakt til kroppen, følelser og behov. På vej hjem på cyklen dukkede de ord op igen i klar sammenhæng. Og så lå de der og boblede lidt i mit hoved og jeg fik lyst til at skrive om dem.

Jeg vil starte med følelserne. Hvad er en følelse og hvordan oplever du den? Det meste af mit liv har jeg tænkt på følelser lidt ligesom tanker. At de opstår og foregår i sindet. Altså at de på en eller anden måde har at gøre med vores bevidsthed, men ikke som sådan er kropsligt forankrede.
I dag tror jeg på, at følelser ikke blot er kropsligt forankrede, men at de opstår og opleves igennem kroppen for derefter at blive fortolket og analyseret af sindet. Hvis man mangler kropskontakt og kropsbevidsthed går den kropslige fornemmelse let forbi ens opmærksomhed og man ender med sindets rationelle og analytiske oplevelse af en følelse. Eller måske mærker man ubehag i kroppen, men forbinder det ikke med en følelse, fordi man er ude af kontakt med den. Man har på et tidspunkt lært, at den pågældende følelse er farlig, forkert eller uhensigtsmæssig.
Vrede er et godt eksempel for os danskere. Jeg oplever ikke at være alene med at synes, at det er en følelse, som er svær at udtrykke. Hvis man derimod tager til fx Italien eller Brasilien, så er der ofte større armbevægelser og mere plads til vrede.
Altså. Følelser opstår som en kropslig fornemmelse. Hvis vi træner vores kropsbevidsthed (eller genoptræner den - vi har nemlig alle sammen haft den som børn), kan vi altså opleve vores følelser når de opstår i kroppen. Hvad skal vi så bruge det til, spørger du? Giver det ikke bare bøvl at gå og sovse rundt i dem? Til det vil jeg svare nej - det giver bøvl at lade være.
Jo tidligere du kan mærke en følelse, jo hurtigere kan du handle på den og jo hurtigere vil den lade dig være igen. Det er nemlig sådan følelser fungerer - de fortæller dig noget om din tilstand og hvad du har brug for. Lige så snart du har reageret på det og gjort hvad du har brug for, passerer følelsen videre. For nu har den jo ingen grund til at blive hængende.

Med andre ord: Dine følelser opstår for at fortælle dig, at du har et BEHOV (så kom vi hele vejen rundt), som du har brug for at opfylde. Lige så snart det behov er opfyldt, passerer følelsen videre. Lad os for eksempel sige, at du bliver behandlet uretfærdigt af en kollega på arbejdet. Det gør dig vred, men du har svært ved at udtrykke det, for du skal jo ikke ødelægge den gode stemning på arbejdspladsen. Din vrede er en naturlig reaktion på at blive behandlet uretfærdigt og fortæller dig, at du har behov for at sætte en grænse over for din kollega. Det kan være så simpelt som at sige "jeg bryder mig ikke om, at du behandler mig sådan" (nej, det er sjældent så simpelt og nemt i virkeligheden - det er derfor vi har svært ved det). Hvis du ikke får sagt fra og sat en grænse har du ikke opfyldt dit behov, og vreden bliver hængende. Nu kommer du hjem fra arbejde, børnene larmer, din partner har ikke taget opvasken og du bliver endnu mere indebrændt og irriteret eller hælder din indestængte vrede ud over dem. Sådan kan du komme til at sidde fast i en følelse.
Som kropsterapeut arbejder jeg med at øge kontakten og bevidstheden til KROPPEN, så du tidligere bliver opmærksom på dine FØLELSER og bliver bevidst om, hvilke BEHOV de fortæller dig, at du har brug for at opfylde.